meisje op een schommel

Schommels zijn de hit van iedere speeltuin. Het is in elke speeltuin weer een heel gedoe om uit te zoeken wie er nu weer op de schommel mag. Daarom is het ook niet zo vreemd dat steeds meer ouders schommels kopen voor in de eigen tuin. Maar waar moet je eigenlijk aan denken? 

Als je op zoek bent naar de juiste schommel, kom je al snel tot de conclusie dat er wel heel veel keus is. Het aanbod is niet alleen groot, maar lijkt ook bijna met de dag toe te nemen. Ze zijn in alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Maar wat is nu de juiste keuze? Dit hangt van heel veel persoonlijke factoren af. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten om op te letten op een rij. 

Materiaal 

Allereerst is het belangrijk om op het materiaal te letten. Er zijn gehele constructies, maar ook simpele houten plankjes. Ze werken hetzelfde, dus wat is dan het verschil? We maken onderscheid tussen houten en metalen schommels. 

Houten schommels hebben meer onderhoud nodig. Ze moeten regelmatig behandeld worden om houtrot te voorkomen en de schommel in goede conditie te houden. Hier staat wel tegenover dat het een zeer duurzame keuze is. Mits goed behandeld, gaat de schommel jaren mee en wordt het milieu minder belast. Om over de natuurlijke uitstraling nog maar te zwijgen. Een nadeel kan wel zijn dat een houten schommel over het algemeen wat duurder is dan een metalen schommel. 

Een metalen schommel heeft daarentegen weinig tot geen onderhoud nodig. Daarnaast is de schommel over het algemeen een stuk goedkoper dan een houten schommel. Toch heeft een metalen schommel ook nadelen. Zo zien we dat deze gedurende de zomer bijvoorbeeld enorm heet wordt en dat hij na verloop van tijd kan gaan roesten. 

De juiste plek 

Heb je de schommel gekozen? Dan is het ook nog belangrijk om de juiste plek te kiezen. Hierbij moet vooral met de veiligheid rekening worden gehouden. Let met name op valgevaar. Je wil een schommel bijvoorbeeld niet boven een grindpad plaatsen. Bij een valpartij kan dit lelijke verwondingen veroorzaken. Kies bij voorkeur voor een plekje met een zachte ondergrond. 

Houd er ook rekening mee dat de schommel op de juiste manier moet worden vastgezet. Zo voorkom je dat deze omvalt als er te wild mee wordt gedaan of als er storm is. Dit doe je door de poten in de grond te graven of door bijgeleverde haken te gebruiken. 

Houd rekening met de leeftijd van het kind 

Een schommel kan jaren mee en zal ook jaren voor veel plezier zorgen. Houd hierbij echter wel rekening met de leeftijd van je kind. Voor een kind tussen de 0 en 3 jaar is een gewoon schommelzitje bijvoorbeeld nog te gevaarlijk. Je kunt dan beter voor een schommelstoeltje kiezen. Later moet je echter wel over kunnen op een gewoon zitje of is je kind eerder op zoek naar een trapeze. Controleer daarom van tevoren of je de schommel nog kunt veranderen als je kind ouder wordt.