Voor veel ouders is het een grote zorg: mijn kind speelt veel te weinig buiten. Ja, op school is het gelukkig verplicht tijdens de pauzes, maar thuis krijg je ze haast niet meer naar buiten. Vroeger was het doodnormaal om na schooltijd buiten je vriendjes op te zoeken. Je was druk met spoorzoekertje, stoepranden, soldaatje en stoepranden. Deze leuke spelletjes voor buiten zijn met vele uit te breiden. Tegenwoordig zijn de schermen een geduchte concurrent. Is dit nu wel of niet erg? Zijn er eigenlijk voordelen aan buitenspelen of valt dit wel mee?

Geheugen verbeterd

Spelen kinderen buiten, dan bewegen ze heerlijk in de frisse buitenlucht. Het is logisch dat hun hersenen dan meer zuurstof krijgen. Dit is goed voor de ontwikkeling van het brein en moet een kind daarna nog wat huiswerk doen of iets leren, dan gaat dit een stuk gemakkelijker. Omdat kinderen dankzij het buitenspelen beter slapen, is het effect op het leren nog een stukje groter.

Grenzen worden verlegd

Binnen zijn er op het gebied van bewegen weinig uitdagingen te bedenken. Zoeken kinderen die wel, dan is er al snel een volwassene die ingrijpt. Buiten kunnen kinderen echter naar hartenlust klimmen en klauteren. Soms klimt een kind in zo’n hoog klimrek dat een ouder nooit had gedacht dat zijn of haar kind dat durfde. Dit verleggen van grenzen is goed voor de ontwikkeling van een kind. Het zelfvertrouwen groeit en kinderen durven meer initiatieven te nemen.

Minder kans op een bril

Het is een klacht van oogartsen: er komen veel te veel jonge kinderen langs die een bril nodig hebben. Buiten spelen is een goed tegenwicht tegen het vele kijken naar een beeldscherm. De praktijk bewijst heel duidelijk dat kinderen die veel buiten spelen, minder vaak een bril nodig hebben. Bijziendheid komt bij deze jongens en meisjes beduidend minder voor dan bij kinderen die vooral achter een beeldscherm zitten. Natuurlijk speelt ook het genetische component een rol. Hebben beide ouders een bril, dan is de kans vrij groot dat een kind ook een bril gaat dragen. Toch kan een groot deel van de brillen zeker voorkomen worden als kinderen meer en langer buiten spelen.

Vaardigheden verbeteren

Door middel van het buitenspel worden allerlei vaardigheden verbeterd. Natuurlijk denken we dan meteen aan de motoriek. Voetballen, klimmen, springen, rennen en kruipen vraagt veel van de motoriek. Ook het ruimtelijk inzicht gaat erop vooruit als kinderen spelen. Tijdens hun spel moeten ze bijvoorbeeld afstanden en snelheden inschatten. Spelen kinderen samen met anderen buiten, dan ontwikkelen ze ook nog hun sociale vaardigheden.