Heb je een kinderfeestje op het programma staan? Je zoon of dochter vindt het vast geweldig als een paar vriendjes taart mogen komen eten en spelen. Aan jou nu de taak om een leuk thema en bijbehorende spelletjes te bedenken. Een activiteit die altijd een groot succes is: zet een verkleedkist neer, zodat de jonge verjaardagsgasten zich kunnen verkleden. Een verkleedfeest is goed voor kinderen, omdat rollenspellen de fantasie prikkelen.

Kies een verkleedthema uit

Een verkleedfeestje hoeft niet duur te zijn. Natuurlijk zijn er allerlei verkleedsets en accessoires voor kinderen te koop, maar ook in je eigen kledingkast of bij de kringloopwinkel vind je leuke artikelen. Denk aan sieraden, maskers, hoedjes, hooggehakte schoenen en nepzwaarden. Het is een leuk idee om maskertjes voor de kinderen aan te schaffen, zoals berenmaskers of oogmaskertjes voor boeven.

Thema’s die zowel jongens als meisjes leuk vinden zijn dieren, politieagent en boef, ridders en prinsessen of superhelden. Accessoires, zoals handboeien of capes voor helden, zijn dan onmisbaar. Met schmink maak je de kinderen extra mooi. Wie weet vinden de verjaardagsgasten het leuk om een modeshow te geven, te dansen of een toneelstukje te spelen waarbij diverse rollen aan bod komen. Met een wolvenmasker en rode kleding voor Roodkapje weten de kinderen vast wel raad.

Spelletjes die passen bij het thema

Heb je eenmaal een thema uitgekozen, dan moet je natuurlijk zorgen voor genoeg kleding en accessoires. Is dit een probleem, dan kan je de kinderen ook verkleed naar het feestje toe laten komen. Zet dan op de uitnodiging dat kinderen als piraat of prinses verkleed mogen komen. Als de kinderen uit jouw verkleedkist een outfit mogen uitkiezen, dan is dat wél goed voor de onderlinge samenwerking. Als er maar één mooie prinsessenjurk of agentenpak is, dan moeten ze samen oplossingen bedenken voor het gebruik ervan.

Versier je huis in stijl met bijpassende decoratie en bedenk spelletjes bij het thema. Zo is een grabbelton met prinsessen- of piratencadeautjes erg leuk. Denk bijvoorbeeld aan kroontjes, sieraden, verrekijkers, ooglapjes en gouden munten. Ook kan je twee groepjes kinderen als wedstrijd een toren laten bouwen van nagemaakte goudstaven of andere voorwerpen die passen bij je thema.

Goed voor de ontwikkeling

Elkaar achtervolgen of verstoppertje spelen als agent en boef is natuurlijk veel leuker dan hetzelfde spel zonder verkleedkleding. Bovendien vinden kinderen het erg leuk om zich in te leven in een rol. Ze vergroten hierbij ook nog eens hun woordenschat en inlevingsvermogen. Wie weet vinden de kinderen het ook interessant om een keer te experimenteren met een rol. Zo kan een meisje heel goed een politieagent of schurk zijn en een jongen een geweldige balletdanser neerzetten. Met een verkleedfeestje valt er voor iedereen iets te beleven!