Het is genieten als je kijkt naar spelende kinderen. Tijdens het spel zijn kinderen meestal helemaal zichzelf. Ze hebben het naar hun zin en ondertussen oefenen ze, al spelend, allerlei belangrijke vaardigheden. Soms stokt het spel. De kinderen weten even niet meer wat ze moeten doen. Dan is het fijn om ze wat tips te geven. Er is ook heel veel mogelijk zonder materiaal, dus dat is gemakkelijk.

Knikkeren

Hoe die knikkertijd toch elk jaar weer uit de lucht lijkt te vallen, blijft een raadsel. Toch kan de knikkertijd natuurlijk ook bewust geïntroduceerd worden. Knikkeren is iets van alle tijden. Door de jaren heen blijven de gladde en kleurrijke knikkers tot ieders verbeelding spreken. Vaak weten grootouders nog precies hoe in hun tijd de grootste en kleinste knikkers werden genoemd. De namen veranderen. De kleuren veranderen, maar het knikkerspel blijft leuk.

Levend stratego

Levend stratego is vooral leuk voor iets oudere kinderen. Het is niet altijd even handig op het schoolplein. Of je moet daar veel bosjes en stuiken hebben. Het kan evengoed wel, maar met wat bosjes wordt het spel spannender. Bij dit spel gaat het, niet als bij het bordspel, om het vangen van de vlag van de tegenpartij. Ieder kind krijgt een bepaalde rol. Meestal staat dit op een kaartje. Je kunt bijvoorbeeld een bom, een pion of een maarschalk zijn. Nu is het de bedoeling om mensen af te tikken die naar de vlag willen gaan. Ben je getikt, dan bekijk je allebei je kaartje. Heeft de tikker een hogere rang, dan ben je af. Heeft de tikker juist een lagere rang, dan mag je verder rennen en zoeken. De tikker moet terug naar de beginplek. Doe je dit spel vaker, dan zie je dat er allerlei variaties zijn. Dat maakt op zich niets uit, als de regels maar voor iedereen duidelijk zijn.

Stopcontacttikkertje

Ook tikkertje is zo’n spel dat waarschijnlijk ongeveer zo oud als de mensheid is. Achter elkaar aanrennen en elkaar pakken blijft gewoon leuk. Ook kleuters vinden dit leuk maar snappen vaak nog niet goed dat ze weg moeten rennen. Oudere schoolkinderen beleven helemaal veel plezier aan tikspelen. Variatie is ook hier natuurlijk altijd leuk. Grappig is bijvoorbeeld stopcontacttikkertje. Je moet bij dit spel gaan staan als een stopcontact wanneer je getikt bent door de tikker. Je doet je armen in je zij en je spreidt ze. Heeft iemand anders zijn of haar armen door jouw armen gestoken, dan ben je weer vrij en kun je dus weer verder rennen.