Kleuters en spelletjes zijn twee woorden die perfect met elkaar matchen. Jongens en meisjes van een jaar of 4, 5 doen niets liever dan spelen. Dat is de manier waarop zij het leven ervaren en de wijze waardoor ze van alles leren van de volwassenewereld. Ook bordspellen zijn vaak super geliefd bij kleuters. Uiteraard speel je met hen geen Catan of Risk. Maar welke spelletjes zijn dan wel heel geschikt voor deze leeftijd?

Knibbel Knabbel Knuisje

Tja, het sprookje van Hans en Grietje. En dat in een bordspel. Fantasie en sprookjesverhalen passen perfect bij de belevingswereld van de kleuter. Het welbekende sprookje staat dan ook helemaal centraal in dit leuke bordspel. Het is geschikt voor kinderen van 4 tot en met ongeveer 6 jaar. Bij het sprookje snoepten Hans en Grietje van alles van het huisje van de heks. Dat doe je bij dit spel eigenlijk ook. De bedoeling is dan dat je zoveel mogelijk verschillende kleuren snoep weet te verzamelen. De spelduur is slechts 15 minuten en dat is precies genoeg gezien de korte spanningsboog die kinderen op deze leeftijd nog hebben.

Poepie Knor

Alleen al de naam van dit spel zal bij veel kinderen zorgen voor enorm veel plezier. Ook als volwassene heb je enorm veel lol als je dit bordspel gaat spelen. Het is de bedoeling dat je het varkentje uit de modder krijgt. Je doet dit door de modder steeds een stukje hoger te laten komen. Tenslotte stapt varkentje dat over de rand heen. Vooral de geluidjes van het biggetje zijn zo enorm lachwekkend. De ene keer laat hij een scheet en de andere keer hoor je hem knorren, fluiten of toeteren.

Bunny Hop

Ken je zelf van vroeger nog het spel Valkuil? Daar lijkt dit spelletje wel iets op. Alleen dankzij het thema van een konijn is het veel aansprekender voor jonge kinderen. Je loopt met je konijn over een heuvel. Onderweg zijn er echter allerlei valkuilen en hindernissen. Het konijntje neemt ze graag want als beloning is er een wortel. Welk konijntje als eerste de top behaalt, is de winnaar.

Vraag je jezelf nog enigszins af of het wel een goed idee is om bordspelen te kopen voor kleuters? Denk je dat het beter is om hen vooral buiten te laten spelen of lekker met de poppen en de lego? Natuurlijk is dat ook belangrijk. Maar bordspellen zijn goed voor kleuters omdat ze op deze manier spelenderwijs leren om te wachten op hun beurt en ook hoe je omgaat met winnen en verliezen. En natuurlijk is samen een spel doen ontzettend gezellig.