We leven tegenwoordig in een kenniseconomie en daarom is kwalitatief onderwijs relevanter dan ooit. Het punt is echter dat veel kinderen tegenwoordig kampen met concentratieproblemen. Dit heeft voor een groot deel met onze huidige samenleving te maken. Kinderen worden tegenwoordig op jonge leeftijd al geconfronteerd met elektronica en een overvloed aan beelden.

Uit onderzoek is gebleken dat dit slecht is voor de concentratie. Een slechte concentratie zorgt weer voor leerproblemen. Veel kinderen kampen met leerproblemen, omdat ze zich niet goed kunnen concentreren. Maar hoe kunnen we concentratieproblemen bij kinderen oplossen? In deze tekst geven we enkele tips.

Verbod op smartphones op scholen

Veel kinderen gebruiken tegenwoordig op jonge leeftijd al smartphones. Het is een verlengstuk van het lichaam geworden. Het is algemeen bekend dat smartphones slecht voor de concentratie zijn. Daarom raden we aan om smartphones op scholen te verbieden. Het klinkt misschien wat extreem, maar de problemen zijn tegenwoordig zeer ernstig. Daarom is een verbod op smartphones misschien de enige manier om dit probleem op te lossen. Kinderen moeten uiteraard wel bereikbaar blijven. Een school kan er dan voor kiezen om eenvoudige telefoons voor bellen en sms’en te verstrekken.

Stimuleer lezen

Kinderen lezen tegenwoordig veel minder dan vroeger. Ook dit heeft te maken met de concentratieproblemen. Kinderen zijn tegenwoordig gewend om korte filmpjes te consumeren. Het lezen van een boek vereist concentratie en daarom is het niet aantrekkelijk voor kinderen. Dit is erg jammer, want lezen brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats is het goed voor de concentratie, maar lezen stimuleert ook de creativiteit. Het is bovendien goed voor de algemene taalontwikkeling.

Kinderen nemen zelf die verantwoordelijkheid niet en daarom moeten volwassenen lezen stimuleren. In de eerste plaats ligt er een verantwoordelijk bij de ouders. Koop leuke boeken voor je kind. Heb je als gezin weinig financiële middelen om boeken aan te kopen? Dat is geen enkel probleem, want de meeste gemeentes in Nederland zijn voorzien van een mooie bibliotheek. Voor een klein bedrag per jaar kun je daar onbeperkt boeken lenen. Zo zijn er natuurlijk ook altijd mooie boeken te vinden in de categorien; kinderboeken 1 jaar, kinderboeken 2 jaar etc etc. Voor ieder wat wils!

Ook scholen hebben een verantwoordelijk om kinderen te stimuleren om te lezen. Sommige scholen geven al het goede voorbeeld en ze verplichten leerlingen iedere week om een half uur tijdens de les te lezen. De leerlingen mogen dan zelf een leuk boek kiezen.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op concentratieproblemen bij kinderen. Er is vastgesteld dat een gebrek aan concentratie ook voor leerproblemen binnen het onderwijs zorgt. In deze tekst hebben we tips gegeven om dit probleem op te lossen. Heb jij al ooit gedacht aan een abonnement kinderboeken? hierdoor leert je kind iedere maand op een leuke en speelse manier te lezen, elke maand een feestje in de brievenbus!