Of je kleintje nu als chef de sterren van de hemel staat te koken in de speelgoedkeuken, of als dokter alle vriendjes, vriendinnetjes en knuffelberen van hun pijntjes afhelpt, een rollenspel is leuk én leerzaam. Zeker als kinderen speelgoed kunnen betrekken in hun rollenspel, dat maakt het doen alsof toch net even echter. Tegenwoordig is er veel speelgoed voor rollenspellen verkrijgbaar, van koffertjes voor tandartsen met allerlei ‘instrumenten’ tot werkbanken met speelgoedgereedschap. Maar waarom is het spelen van een rollenspel nu eigenlijk zo goed voor de ontwikkeling van kinderen?

1. Stimuleren van creativiteit en fantasie

Een radiografisch bestuurbare auto is niet meer dan dat, een auto. Leuk om mee te spelen, maar fantasie komt er niet bij kijken. Tijdens een rollenspel worden kinderen juist gestimuleerd om hun fantasie en creativiteit te gebruiken. Dat begint al bij het bedenken van een verhaallijn, maar ook tijdens het spelen moeten kids soms met creatieve oplossingen komen. Ontbreekt er een ingrediënt om dat lekkere gerecht te maken, dan is het misschien te vervangen door iets anders. Wil een van de kinderen het verhaal een andere draai geven, dan kan de rest hier op een creatieve manier in meegaan.

2. Spelenderwijs allerlei vaardigheden leren

Tijdens een rollenspel leren kinderen ongemerkt van alles. Het delen van hun speelgoed bijvoorbeeld, want het is natuurlijk niet leuk als één kind de hele tijd de dokter of politieagent mag spelen. Plannen is een andere vaardigheid die bij het rollenspel om de hoek komt kijken, want wanneer heeft wie een rol in het verhaal? Ook krijgen de sociale vaardigheden van kinderen een boost door het spelen van een rollenspel.

3. Een veilige omgeving waarin (haast) alles kan

’Doen alsof’ biedt veel vrijheid en veiligheid aan kinderen om zich te uiten. Ze spelen tenslotte maar een rol. Dit kan af en toe wel tot meningsverschillen of ruzietjes leiden, maar dat is niet per se negatief. In tegendeel juist, want zo leren kinderen dat het oké is om je eigen mening te hebben, dat iedereen anders is en anders reageert en dat niet altijd alles gaat zoals je had gewild of bedacht. Leerzame levenslessen dus!

Let erop dat je als ouder of verzorgende meegaat in het rollenspel van de kinderen. Geen lastige vragen stellen over hun schooldag dus, maar de kinderen aanspreken aan de hand van de rol die ze spelen. Misschien mag je dan zelf ook wel een rolletje vertolken!

Speelgoed voor het rollenspel is op veel plekken verkrijgbaar. Zo zijn er gespecialiseerde webshops, maar kun je je natuurlijk ook uitleven in de lokale kringloopwinkel.