Krachttraining zou een belangrijk deel moeten uitmaken van het beweegschema van elke sporter, beginner of gevorderd. Sporten met gewichten is een van de beste manieren om je algemene kracht en conditie een boost te geven, en dat heeft verschillende redenen.

Natuurlijk brengt krachttraining in bepaalde gevallen ook heel wat risico’s met zich mee, waardoor veel mensen er toch het liefste van weg blijven. Gebruik je onderstaande tips? Dan is aan krachttraining doen echter geen enkel probleem en doe je het op een verantwoorde manier!

3 tips om veilig aan krachttraining te doen

Trainen met gewichten of een andere vorm van weerstand is heel doeltreffend om je basiskracht en conditie op te bouwen, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Hieronder enkele goede tips om altijd veilig te sporten:

1. Let vooral op je techniek

Als je met gewichten sport, dan is de verleiding vaak groot om méér te doen dan je aan kunt op basis van je niveau als sporter. Het is dan ook een gouden tip om vooral aandacht te besteden aan je techniek bij het doen van bepaalde oefeningen. Denk maar aan de squat of deadlift, twee oefeningen waar heel wat motorische controle en spiercoördinatie voor nodig is.

Als je eerst en vooral je techniek bijschaaft, zal het een stuk gemakkelijker zijn om op de lange termijn meer gewicht of weerstand aan te kunnen. En dat komt je voortgang uiteindelijk alleen maar ten goede!

2. Investeer in een goede sportriem

Daarbij kan het ook een goed idee zijn om een goede sportriem aan te schaffen. Dit is eigenlijk een dikke riem die uit leer of kunststof bestaat en je lichaam tijdens het doen van bepaalde complexe bewegingen optimaal ondersteunt.

Als je deze riem rond je middel draagt, ter hoogte van je buikspieren, is de kans op een blessure veel kleiner. Doordat een sportriem erg breed en dik is, vormt hij als het ware een extra beschermende en ondersteunende laag tijdens het heffen van zware gewichten. Een leuk bijkomend voordeel? Je kan met zo’n riem doorgaans gemakkelijker een iets zwaarder gewicht aan!

3. Schakel een spotter in

Ten slotte is het erg belangrijk dat je bij intensieve sets op de bench press, squat of een andere complexe en gevaarlijke oefeningen altijd een spotter inschakelt. Dit is een trainingspartner die je tijdens het doen van een oefeningen ondersteunt en ingrijpt als het risico op een blessure of falen groot is.

Het voordeel van een spotter is tweevoudig: ten eerste durf je intensiever en zwaarder trainen omdat je een extra buffer hebt, en daarbij is de kans op een blessure veel kleiner. Zet je ego dus opzij en maak gebruik van een spotter als je je persoonlijke record wilt breken in de gym!