Beginnen sporten is een hele uitdaging, maar proficiat als je erin bent geslaagd om jezelf te overtuigen! Regelmatig bewegen is erg belangrijk voor de algemene gezondheid. Wil je er het beste van maken? Dan is het ook heel belangrijk dat je op de juiste manier sport.

Hoe doe je dat nu precies, en waar moet je je aan houden als beginnende sporter? Hieronder lees je alles wat je wilt weten!

3 goede tips voor beginnende sporters

Beginnen met sporten is een goede manier om je algemene conditie, mentale gezondheid én fysieke gezondheid een boost te geven. Het is dan wel de bedoeling dat je op precies de goede manier sport, zodat het veilig, duurzaam én verantwoord gebeurt. Hier enkele goede tips:

1. Begin traag en laag

Een van de beste manieren om je sportschema vol te houden én blessures te vermijden, is door heel traag je intensiteit op te bouwen. Als je bijvoorbeeld begint met hardlopen, doe dan minder dan je denkt aan te kunnen. Ook als je met gewichten traint, is het beter om een gewicht te nemen voor je oefeningen dat je zeker aan kunt.

Het mag dan misschien wel een beetje saai zijn op het begin, uiteindelijk is het beter om je lichaam de tijd en ruimte te geven om zich aan te passen. Zo houd je het langer vol én is de kans op een blessure veel kleiner!

2. Warm altijd op

Daarbij is het essentieel dat je voor elke workout voldoende lang en goed opwarmt. Je spieren kunnen pas optimaal presteren als ze goed doorbloed zijn en daarvoor is een goede warm-up erg belangrijk.

In de meeste gevallen volstaat 10 minuten opwarming om je ligamenten, spieren en gewrichten voldoende klaar te stomen voor het echte werk. Houd hierbij wel rekening met de temperatuur in de ruimte. Sport je bijvoorbeeld buiten in de winter? Warm dan extra goed en lang op!

3. Schakel eventueel hulp in

Ten slotte kan het een goed idee zijn om hulp in te schakelen bij het oefenen van bepaalde bewegingen. Als beginnende sporter is de kans op een blessure door een slechte techniek veel groter, dus het loont de moeite om op de kennis en kunde van een personal trainer te vertrouwen.

Hierdoor leg je een goede technische basis, waarop je dan later kunt verder bouwen als je intensiever gaat sporten. En dat komt zowel je prestaties als je gezondheid op de lange termijn ten goede!

Alle begin is moeilijk, maar wel de moeite waard!

Beginnen met sporten is niet gemakkelijk, zeker als je weinig kennis hebt en je conditie of kracht nog niet op punt zijn. Gebruik je bovenstaande tips? Dan boek je echter ongetwijfeld snel vooruitgang!